Kultura

Sjajni rezultati sarajevskih učenika na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Sarajevski učenici ostvarili su zapažen uspjeh na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO) održanoj od 27. aprila do 2. maja 2024. godine u Varni u Bugarskoj i plasirali se na četvrto mjesto, iza Turske, Rumunije i Bugarske.

Sjajni rezultati sarajevskih učenika na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi - vijesti.ba

Bosanskohercegovačka ekipa, osvojivši četvrto mjesto, ponovila je svoj najbolji plasman iz 2017. godine.

Harun Alibegović (Richmond Park Secondary School Sarajevo) osvojio je srebrenu medalju, Ahmed Spahić i Benjamin Mujkić (JU Druga Gimnazija Sarajevo) osvojili su bronzanu medalju, dok je Abdullah Fehratbegović (Richmond Park Secondary School) osvojio posebno priznanje.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović danas su ugostili uspješne matematičare, njihovog lidera Zenana Šabanca i profesoricu Senadu Kalabušić.

Osim o njihovim uspjesima, razgovarano je i o Balkanskoj matematičkoj olimpijadi 2025. godine, čiji domaćin će biti Sarajevo, a koju će u potpunosti podržati Vlada Kantona Sarajevo, te će uz Udruženje matematičara KS biti suorganizator.

Ministrica Hota-Muminović zahvalila se Udruženju matematičara KS na predanom i posvećenom radu, te naglasila zadovoljstvo zbog postignutih rezultata.

Naši sjajni matematičari ponovo su nas obradovali izvanrednim rezultatima. Iz Bugarske, sa Balkanske matematičke olimpijade u Sarajevo su donijeli srebro, dvije bronze i pohvalu, što nas čini neizmjerno ponosnim. Ovi učenici, njihovi lideri, nastavnici i roditelji rezultatima daju primjer da su predan i posvećen rad provjerena formula uspjeha. Kao i do sada, nastavit ćemo podržavati naše učenike u razvoju i usavršavanju njihovih kompetencija i zato se posebno radujemo predstojećoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi 2025. na kojoj ćemo biti domaćini”, izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Predsjedavajući Okerić čestitao je prisutnom dijelu bh. tima na postignutim rezultatima, izrazivši nadu da će sjajni rezultati mladih matematičara biti motiv da nastave sa zalaganjem i trudom, te ponudio mogućnosti dalje podrške.

Naš cilj je da nastavimo sistemski ulagati u vas, ne želimo da vaši rezultati budu incident, već da imamo juniorske i seniorske selekcije u kontinuitetu. Na tom putu važno je stalno zajedničko opredjeljenje i koordinirana saradnja između učenika, lidera, nastavnika, resornog ministarstva, Vlade Kantona Sarajevo, te zakonodavne vlasti. Svakako se radujemo budućim zajedničkim projektima, a jedan od njih je i Balkanska matematička olimpijada 2025. u Sarajevu”, izjavio je predsjedavajući Skupštine KS.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje već treću godinu zaredom osigurava vrijedne novčane nagrade za učenike koji ostvare rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Članovi ovogodišnjeg tima Bosne i Hercegovine na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi bili su i učenici Vuk Janković (JU Gimnazija “Jovan Dučić” Trebinje) koji je osvojio srebrenu medalju, Andrej Krčmar (JU “Gimnazija” Banja Luka) koji je osvojio bronzanu medalju, kao i lider Goran Janković, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh