Svijet

Macron: Evropa mora smanjiti ovisnost o Sjedinjenim Državama

Evropa mora smanjiti svoju ovisnost o Sjedinjenim Državama i izbjeći da bude uvučena u sukob između Kine i SAD-a oko Tajvana, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron…

Emmanuel Macron - vijesti.ba

Evropa mora smanjiti svoju ovisnost o Sjedinjenim Državama i izbjeći da bude uvučena u sukob između Kine i SAD-a oko Tajvana, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu u predsjedničkom avionu na povratku s trodnevne državne posjete Kini.

U razgovoru s Politicom i dva francuska novinara nakon što je proveo oko šest sati u razgovorima s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tokom posjete, Macron je naglasio svoju omiljenu teoriju o “strateškoj autonomiji” za Evropu, vjerovatno predvođenu Francuskom, da postane “treća supersila”.

Rekao je da je “veliki rizik” s kojim se Evropa suočava da “bude uhvaćena u krize koje nisu naše”, što je sprečava u izgradnji svoje strateške autonomije.

Xi Jinping i Komunistička partija Kine s entuzijazmom su podržali Macronov koncept strateške autonomije i kineski se zvaničnici neprestano pozivaju na njega u svojim odnosima s evropskim zemljama. Stranački čelnici i teoretičari u Pekingu uvjereni su da je Zapad u padu, a Kina u usponu i da će slabljenje transatlantskih odnosa pomoći ubrzati taj trend.

– Paradoks bi bio da, nadvladani panikom, vjerujemo da smo samo sljedbenici Amerike. Pitanje na koje Evropljani trebaju odgovoriti jeste to da li je u našem interesu ubrzati krizu na Tajvanu? Ne. Još gore bi bilo misliti da mi Evropljani moramo postati sljedbenici te teme i ugledati se na agendu SAD-a i kinesku pretjeranu reakciju – rekao je Macron u intervjuu.

Samo nekoliko sati nakon što je njegov avion napustio Guangzhou i krenuo nazad u Pariz, Kina je pokrenula velike vojne vježbe oko samoupravnog otoka Tajvana, koji smatra svojom teritorijom, ali su SAD obećale da će ga naoružati i braniti, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh