Svijet

Uzdrman bankarski sektor u SAD i Evropi: Hoće li se posljedice krize osjetiti u BiH

Već se javljaju nebulozne tvrdnje da bi cijene u našoj zemlji mogle rasti zbog propasti banke u Švicarskoj

Bankarski sektor u svijetu strahuje od domino-efekta nakon kolapsa globalne investicione banke “Credit Suisse”. Poljuljano povjerenje klijenata je djelimično vraćeno, a moguće masovno povlačenje depozita iz banaka spriječeno je odlukom najveće švicarske banke UBS da kupi „Credit Suisse“, ali zabrinutost u potpunosti nije otklonjena. Posebno uz podatak da je nekoliko dana ranije preko noći propala „Silicon Valley Bank“, te još nekoliko američkih banaka.

Viša zarada
– Glavni je razlog propadanja banaka, uključujući i ovu, pohlepa, jer je na tome bazirano funkcioniranje bankarstva, a i kapitalizma u cjelini. Zbog više zarade i očekivanja da će ih države uvijek na kraju spašavati radi “viših interesa”, vlasnici i menadžmenti banaka će gotovo uvijek težiti maksimiziranju dobiti bez obzira na rizike, ako ih regulator u tome dovoljno ne ograniči – mišljenja je ekonomski analitičar Igor Gavran.

Pojasnio je da velike svjetske banke ne posluju kao banke u BiH, koje jednostavno preuzmu pare za štednju pa ih odobravaju za kredite i tako imaju dovoljno rezervi, već se i zadužuju, a zatim plasiraju novac.

– Zbog ignoriranja rizika da se kamatne stope mogu povećati, neke od banaka se previše zaduže pa dođu u situaciju da im kamatne stope i obaveze narastu da ih nemaju od čega vratiti. Ili su, naprimjer, plasirali kredite rizičnim korisnicima koji ih ne mogu vraćati, a kolateral ili nije dovoljan ili se ne može brzo naplatiti – dodaje Gavran.

Domaća sredstva
Smatra da direktnih efekata na BiH ne bi trebalo biti, osim ako se u narednom periodu ne pokaže da je mnogo više banaka “truhlo”, pa počnu i druge propadati.

– Time bi se destabilizirao finansijski sistem pa posljedice dugoročno ne bi mimoišle ni nas, iako naše banke nisu izložene rizicima zbog hiperlikvidnosti i dovoljno domaćih sredstava. Nažalost, već se javljaju nebulozne tvrdnje da bi cijene u BiH mogle rasti zbog propasti banke u Švicarskoj, što je jednako ranijim izgovorima da je rat u Ukrajini uzrok poskupljenja svega. Očigledno je da u BiH samo za pojeftinjenje nema nikakvih razloga – ističe Gavran.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh