Svijet

Sjeverna Koreja probno ispalila četiri krstareće rakete

Sjeverna Koreja je probno ispalila četiri strateške krstareće rakete tokom vježbe osmišljene da pokaže svoju sposobnost da izvede nuklearni protunapad protiv neprijateljskih snaga, objavili su njeni državni mediji.

Sjeverna Koreja probno ispalila četiri krstareće rakete - KCNA

Vježba u četvrtak uključivala je očigledno operativnu stratešku raketnu jedinicu korejske narodne armije, koja je ispalila četiri rakete Hwasal-2 u području grada Kim Chaek, u provinciji Sjeverni Hamgyong, prema moru kod istočne obale Korejskog poluotoka, objavila je novinska agencija KCNA. Druge jedinice su izvodile vatrenu obuku na ojačanim mjestima bez bojeve vatre.

Četiri strateške krstareće rakete pogodile su unaprijed postavljenu metu nakon što su preletjele “2.000 km duge eliptične i osmolike letne orbite za 10.208 sekundi do 10.224 sekunde”, navodi se u izvještaju na engleskom jeziku.

Vježba je demonstrirala “ratni položaj nuklearnih borbenih snaga DNRK-a koje na svaki način jačaju njihovu smrtonosnu sposobnost nuklearnog protunapada protiv neprijateljskih snaga”, rekao je KCNA.

Rakete nisu najavile Južna Koreja ili Japan, koji često otkrivaju i javno izvještavaju o lansiranju Sjeverne Koreje. Američki i južnokorejski zvaničnici učestvovali su u stolnoj, ili simuliranoj, vježbi koja se fokusirala na mogućnost da Sjeverna Koreja koristi nuklearno oružje, saopćio je Pentagon u četvrtak.

Sjeverna Koreja je napredovala u razvoju i masovnoj proizvodnji novih projektila, uprkos sankcijama koje su uvedene rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje zabranjuju raketne aktivnosti te nuklearno naoružane zemlje, prenosi federalna.

Državni mediji izvještavaju o mnogim lansiranjima, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u subotu, kao vježbe osmišljene da poboljšaju sposobnosti trupa koje koriste oružje. “Ove demonstracije bi se mogle smatrati vježbom raketa, a ne razvojnim testiranjem”, navodi se u izvještaju Centra za međunarodne i strateške studije sa sjedištem u SAD-u.

Sjeverna Koreja bi mogla testirati ICBM na nižoj, dužoj putanji i provesti svoj sedmi nuklearni test ove godine kako bi usavršila svoje mogućnosti naoružanja, rekli su u srijedu južnokorejski zakonodavci, pozivajući se na obavještajne službenike, piše Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh