Svijet

Putin prijeti jačanjem nuklearnih snaga

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jutros, dan uoči obljetnice početka invazije na Ukrajinu, zaprijetio jačanjem ruskih nuklearnih snaga.

Vladimir Putin na paradi u Moskvi - profimedia

U izjavi koju je Kremlj objavio rano jutros, Putin je rekao: “Kao i ranije, obratit ćemo posebnu pažnju na jačanje nuklearne trijade.”

Riječ “trijada” se u kontekstu nuklearnog oružja odnosi na nuklearne projektile smještene na zemlji, u moru i u zraku, prenosi Index.hr.

Ruski predsjednik je najavio da će prvi put interkontinentalni balistički projektili tipa Sarmat – oružje koje može nositi više nuklearnih bojevih glava – ove godine ući u sastav Oružanih snaga Ruske Federacije.

“Nastavit ćemo s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila tipa Kinžal, koji se lansiraju iz zraka. Uz to, započet ćemo i s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila tipa Zirkon, koji se lansiraju s mora”, ustvrdio je Putin.

Najavio suspenziju sporazuma o kontroli nuklearnog oružja

Podsjetimo, Putin je tijekom obraćanja ruskom parlamentu prije dva dana rekao da obustavlja sudjelovanje Rusije u sporazumu o ograničenju i kontroli nuklearnog oružja New START, koji je dogovoren s SAD-om. Time je ugrozio posljednji preostali pakt koji regulira dva najveća svjetska nuklearna arsenala.

Sporazum su potpisali bivši predsjednici Obama i Medvedev u travnju 2010. Na snagu je stupio u veljači 2011. i trebao je trajati sve do veljače 2026. Njime su se SAD i Rusija obvezali da na kopnu i podmornicama neće imati više od 700 interkontinentalnih balističkih projektila te da na njima i strateškim bombarderima neće imati više od 1550 nuklearnih bojnih glava.

Nemogućnost inspekcija

Putin nije najavio odustajanje od sporazuma, nego samo njegovu suspenziju. Za sada ta suspenzija obuhvaća nedozvoljavanje redovnih pregleda ruskih nuklearnih snaga kako bi se utvrdilo pridržava li se Moskva sporazuma.

Suspenzija bi se mogla protegnuti i na uvođenje novih interkontinentalnih balističkih projektila u operativnu uporabu a da pritom Moskva ne raspremi stare i tako izađe iz dogovorenih ograničenja. Bez mogućnosti izravnog inspekcijskog nadzora, jedini način kontrole bit će nadzor satelitima i obavještajnim radom, što će rezultirati samo povećanjem nepovjerenja u ionako napete odnose.

Američki državni tajnik Antony Blinken opisao je ovaj Putinov potez “lošim i neodgovornim”. Kazao je da je administracija predsjednika Joea Bidena i dalje spremna s Rusijom “u bilo kojem trenutku razgovarati o sporazumu, bez obzira na to što se događa drugdje u svijetu”.

“Pažljivo ćemo promatrati što Rusija zapravo radi”

“Pažljivo ćemo promatrati što Rusija zapravo radi. Naravno, ponašat ćemo se prikladno i pokušati osigurati sigurnost SAD-a i njegovih saveznika. Mislim da je važno i dalje se ponašati odgovorno što se tiče ovog pitanja. To od nas očekuje i ostatak svijeta”, rekao je Blinken, a prenosi CNN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh