Svijet

Rusija ostaje pri planovima budžetskog deficita

Rusko ministarstvo finansija ostaje pri planovima da ostvari budžetski deficit od najviše dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023. godini…

Moskva - Tanjug

Rusko ministarstvo finansija ostaje pri planovima da ostvari budžetski deficit od najviše dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023. godini, uprkos velikoj potrošnji i smanjenju prihoda od energenata koji doprinose ogromnom manjku u januaru.

Rusija je u januaru zabilježila budžetski deficit od skoro 25 milijardi dolara, dijelom zbog pada prihoda od nafte i gasa, žila kucavica ruske ekonomije. To je navelo analitičare da prognoziraju budžetski deficit od čak 5,5 triliona rublji (73,2 milijarde dolara), što je ekvivalent 3,8 posto BDP-a, osim ako se cijene ruske nafte ne oporave.

– Glavna stvar je da se sagleda budžetski bilans, koji će biti formiran na kraju godine – izjavio je ministar finansija Anton Silkuanov u intervjuu emitovanom na Rossiya 24 u petak.

– I za kraj godine naš plan je dva posto BDP-a, niko ga nije otkazao i ti parametri će se zadržati – kazao je, piše Fena.

To je jasan signal kako Moskva namjerava da drži fiskalnu potrošnju pod kontrolom. Deficit veći od planiranog zahtijevao bi kombinaciju veće prodaje u stranoj valuti, manje potrošnje, većeg zaduživanja ili povećanja poreza.

Rusija već prodaje 8,9 milijardi rubalja (124,5 miliona dolara) u stranoj valuti dnevno kako bi pokrila deficit, a vlada je prošle sedmice iznijela ideju o jednokratnom “dobrovoljnom” porezu na veliki biznis, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh