Svijet

Studentica iz Rusije u kućnom pritvoru zbog objave na Instagramu

Studentica ruskog univerziteta Olesya Krivtsova uhapšena je zbog antiratnih objava na društvenim mrežama.

Olesya Krivtsova - bbc

Jedna od tih objava odnosila se na eksploziju u oktobru prošle godine na mostu koji povezuje Rusiju s anektiranim Krimom.

Ova 20-godišnja studentica je trenutno u kućnom pritvoru. Ima električnu narukvicu na nozi i policija može pratiti svaki njen pokret.

– Na Instagramu sam objavila priču o mostu razmišljajući o tome kako su Ukrajinci bili sretni zbog onoga što se dogodilo – kaže Olesya za BBC.

Podijelila je i objavu prijatelja o ratu i tada je počela drama.

– Razgovarala sam na telefon sa svojom majkom kada sam čula kako se ulazna vrata otvaraju. Ušlo je mnogo policije. Oduzeli su mi telefon i naredili mi da legnem na pod – prisjeća se Olesya.

Olesya je optužena za opravdavanje terorizma i diskreditiranje ruskih oružanih snaga i prijeti joj do 10 godina zatvora.

Studentica Sjevernog federalnog univerziteta u Arkhangelsku, Olesya sada je dodana na službeni ruski popis terorista i ekstremista.

– Kada sam shvatila da sam stavljena na isti popis kao ubice i Islamska država, mislila sam da je to ludo – prisjeća se Olesya.

Prema pravilima kućnog pritovra zabranjeno joj je razgovarati telefonom i koristiti internet.

Olesya ima tetoviranu upečatljivu sliku na desnoj nozi – ruskog predsjednika Vladimira Putina prikazanog kao pauk, s natpisom: “Veliki brat te gleda”.

Čini se da u njenom slučaju Veliki brat su bile njezine kolege studenti, jer joj je prijatelj pokazao post o njoj u chatu i o tome kako je bila protiv ‘specijalne vojne operacije’.

Ona kaže da su većina ljudi u ovom chatu bili studenti i raspravljali su hoće li je prijaviti vlastima, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh