Svijet

RAT U UKRAJINI, 355. DAN: Zauzimanjem naselja Krasnaja Gora ruski obruč oko Bahmuta još se dodatno steže, ali najvećoj bitci rata ne nazire se kraj

Prema tvrdnjama šefa ruske privatne vojne grupe Wagner, njihove snage preuzele su kontrolu nad Krasnajom Gorom, još jednim naseljem u blizini Bahmuta.

Krasnaja Gora nalazi se između Bahmuta i grada Soledara kojeg su već ranije zauzele ruske snage. Ovime se obruč oko Bahmuta dodatno steže, no sudeći prema dosadašnjem tempu čini se da će ova bitka i dalje trajati te je već postala najveća bitka cijelog rata.

Aktuelno:

• Rusija je “postavila rekorde” u granatiranju istoka Ukrajine topničkom vatrom, rekao je Sergej Červati, glasnogovornik ukrajinske vojske tijekom jučerašnjeg dana.

“U protekla 24 sata izvedena su 424 granatiranja različitim vrstama topništva”, dodao je. Prema njemu, glavni pravac napada ostaje na Bahmutskom dijelu bojišnice.

• Šteta ukrajinskom zdravstvenom sustavu procjenjuje se na desetke milijardi dolara, rekao je ukrajinski ministar zdravstva Viktor Liaško.

“Stručnjaci Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuju štetu na zdravstvenom sustavu Ukrajine na desetke milijardi dolara. Posljednja brojka koju su iznijeli krajem rujna 2022. bila je 26 milijardi dolara”, rekao je Liaško u jučerašnjem intervjuu.

• Ruske snage zadržale su visok tempo raketnih napada preko prvih linija istočnog Donjecka, navodi ukrajinska vojska.

Ruske trupe izvele su 23 napada koristeći raketne bacače tijekom 24 sata do nedjelje navečer po lokalnom vremenu, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u najnovijem izvješću u nedjelju. Granatiranje je bilo usmjereno na Liman, Bahmut i Avdivku u Donjecku, te također na Kupjansk u regiji Harkov.

• Više od 250 ukrajinskih vojnika neutralizirale su ruske snage u smjeru Donjecka tijekom proteklog dana, rekao je jučer glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, Igor Konašenkov.

• Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Krasnaja Gora u blizini Bahmuta, rekao je jučer Jevegenij Prigožin, osnivač i vođa ruske privatne vojne grupe Wagner. “Naselje Krasnaja Gora danas su zauzele jurišne jedinice Wagnera”, rekao je Prigožin, prema Telegram kanalu njegove službe za medije.

• Britanski list Telegraph navodi kako su ključni ljudi britanske obrambene industrije otputovali u Kijev kako bi razgovarali o planovima da se Ukrajini dopusti lokalna proizvodnja britanskog oružja i vojnih vozila.

Proizvođači u drugim europskim zemljama također su razgovarali s Kijevom, izvijestio je Telegraph, citirajući izvršnog direktora obrambene industrije. Izvor navodi da trenutačno postoji utrka da se Velika Britanija stavi “na čelo reda”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh