Svijet

Šumski požari bijesne Čileom: Poginulo 26 ljudi, 2.000 povrijeđeno

U šumskim požarima koji u Čileu traju već sedmicu poginulo je najmanje 26 ljudi, a više od 2.000 je povrijeđeno.

požari - Twiiter

Uništeno je više od 1.500 domova, što znači da je hiljade građana ostalo bez krova nad glavom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Čilea potvrdilo je za ABC News da je do sada uništeno više od 889.000 hektara šuma. Više od 6.000 vatrogasaca, mahom volontera, trenutno su na terenu pokušavajući kontrolirati više od 323 aktivna požara, uključujući 90 koji su izvan kontrole.

Meteorološki stručnjaci kažu da je sušu koja je zavladala Čileom izazvala kombinacija klimatskih promjena i klimatskog fenomena La Nina. Kombinacija ovih uvjeta omogućila je jačim vjetrovima iz oceana da zađu dublje u teritorij Čilea.

Čileanska ministrica unutrašnjih poslova Carolina Toha rekla je da će u regijama Biobio, La Araucaunia i Nuble biti proglašen policijski sat.

Sjedinjene Američke Države poslale su avion DC-10 Air Tanker s kapacitetom od 36.000 litara kako bi pomogle u obuzdavanju šumskih požara, dok su čileanske vlasti rekle da su Argentina, Brazil, Ekvador, Meksiko i Španija već pružili neki oblik logističke i materijalne podrške.

Vlasti su upozorile da bi visoke temperature i jaki vjetrovi mogli dodatno zakomplicirati situaciju. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh