Svijet

U Rumuniji uhapšen ljekar nakon što je čak 62 puta u jednoj sedmici uzimao novac od pacijenata

Načelnik odjeljenja za onkologiju okružne bolnice u Sučavi u Rumuniji priveden je nakon što je optužen da je za samo sedmicu dana čak 62 puta primao novac od pacijenata oboljelih od raka.

Nakon pretresa njegove ljekarske ordinacije, kao i službenog automobila, policija je saopćila da je pronašla dokaze od 64 djela podmićivanja, od kojih se 62 dogodilo za vrijeme jedne sedmice u decembru prošle godine.

Dalje se navodi se da je od pacijenata oboljelih od raka dobijao novac u iznosu od 50, 100 i 200 leja, odnosno 10, 20 i 40 eura, a osim novca dobijao je i hranu i slatkiše.

Policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu nakon što se nekoliko pacijenta požalilo da im je zatražio novac kako bi dobili potreban ljekarski tretman, navodi Rumunski žurnal.

Prema rumunskoj zdravstvenoj deklaraciji, šef onkološkog odeljenja ima mjesečnu platu od 17,500 leja, odnosno tri hiljade i petsto eura, a uhapšeni ljekar primao je platu na još dvije privatne klinike.

Ministar zdravstva Rumunije Aleksandru Rafila rekao je za portal Digi24 da ima ” nultu toleranciju” prema ljekarima koji primaju novac od pacijenata, ali da se mora promijeniti i mentalitet ljudi koji daju novac “želeći time da pokažu zahvalnost ljekarima”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh