Svijet

Njemačka će poslati tenkove u Ukrajinu ako SAD učine isto

Njemačka će dopustiti da se tenkovi njemačke proizvodnje pošalju u Ukrajinu kako bi pomogli njenu odbranu od Rusije ako Sjedinjene Države pristanu da pošalju svoje tenkove, rekao je izvor iz njemačke vlade Reutersu.

Njemački kancelar Olaf Scholz je nekoliko puta proteklih dana iza zatvorenih vrata naglasio tu odredbu, rekla je ta osoba, govoreći pod uvjetom da ostane anonimna.

Zapadni saveznici sastat će se u petak u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj kako bi razgovarali o ponudi više oružja Ukrajini.

Pažnja je posebno usmjerena na Njemačku, koja ima pravo veta na bilo koju odluku da pošalje svoje tenkove Leopard, koje koriste armije saveznika NATO-a širom Evrope i koje se smatra najprikladnijim za Ukrajinu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je prisutnima na ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj, u srijedu da se boji da Rusija priprema novu ofanzivu na Ukrajinu u roku od nekoliko mjeseci i da je stoga ključno pružiti dodatnu podršku kijevskoj vladi modernim tenkovima i projektilima.

Poljska i Finska rekle su da će poslati tenkove Leopard ako ih Njemačka odobri.

Berlin kaže da će odluka biti prva tačka dnevnog reda Borisa Pistoriusa, novog njemačkog ministra odbrane.

Pistorius će u četvrtak ugostiti američkog ministra odbrane Lloyda Austina.

Sjedinjene Države su izdvojile oko 24 milijarde dolara da pomognu Ukrajini da se odbrani od ruskih snaga.

Američki zvaničnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli su da se očekuje da će administracija predsjednika Joea Bidena sljedeće odobriti oklopna vozila Stryker za Ukrajinu, ali nije spremna poslati svoje tenkove, uključujući M1 Abrams.

Ove sedmice, London je pojačao pritisak na Berlin postavši prva zapadna zemlja koja je poslala zapadne tenkove, obećavši eskadrilu svojih Challengera, ali Leopardi se smatraju najboljim izborom za snabdijevanje Ukrajine velikim tenkovskim snagama.

Wall Street Journal, pozivajući se na visoke njemačke zvaničnike, prvi je ranije u srijedu izvijestio o stajalištu Berlina o tenkovima. Publikacije Sueddeutsche Zeitung i Bild su imale slične izvještaje, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh