Svijet

SAD poduzeo akciju protiv kineske kripto platforme, uhapšen osnivač

Zamjenica državnog tužioca Lisa Monako na konferenciji za novinare opisala je ovaj potez kao “značajan udarac ekosistemu kripto kriminala”

Američko ministarstvo pravde objavilo je u srijedu da je poduzelo akciju protiv kineske platforme za razmjenu kriptovaluta i uhapsilo njenog osnivača.

Zamjenica državnog tužioca Lisa Monako na konferenciji za novinare opisala je ovaj potez kao “značajan udarac ekosistemu kripto kriminala”.

Anatolij Legkodymov, ruski državljanin i osnivač platforme Bitzlato registrovane u Hong Kongu, uhapšen je u Miamiju na Floridi od strane agenata FBI-a.

U optužbama se navodi da je upravljao visokotehnološkim finansijskim čvorištem koje je opsluživalo “poznate kriminalce”, rekla je Monaco, tvrdeći da je platforma Bitzlato omogućila prijenos stotina miliona dolara u nezakonitim sredstvima.

Monaco je istakla da je Bitzlato bio ključni finansijski resurs za zloglasno tržište Hydra Darknet, najduže i najveće “darknet” tržište na svijetu, odgovorno za 80 posto svjetskih “darknet” transakcija.

Kako je kazala, Hydra i Bitzlato formirali su visokotehnološku osovinu kripto kriminala, koja je uključivala nezakonite kupovine droga, ukradene finansijske podatke, hakerske alate sa kripto računa koji su iznosili više od 700 miliona dolara u transferima između 2018. i 2022. godine.

Monaco je izjavila da su nedavne akcije “pokazale svima koji žele da zloupotrijebe sistem kriptovaluta”, naglašavajući da će SAD i njihovi partneri koristiti sve moguće alate “da napadnu kriminalnu upotrebu darkneta i kriptovaluta”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh