Svijet

Velika Britanija osudila upad Bolsonarovih pristalica u vladine zgrade

Velika Britanija je u ponedjeljak osudila upad pristalica bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara u vladine zgrade u Brazilu, uključujući Kongres i Vrhovni sud, javlja Anadolu Agency (AA).

upad Bolsonarovih pristalica u vladine zgrade - screenshot

“Osuđujem svaki pokušaj podrivanja mirnog prijenosa vlasti i demokratske volje naroda Brazila”, rekao je britanski premijer Rishi Sunak na Twitteru, podsjećajući na incidente koji su se dogodili u nedjelju.

“Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i njegova vlada imaju punu podršku Velike Britanije i radujem se izgradnji bliskih veza naših država u godinama koje su pred nama”, dodao je.

Ističući podršku Velike Britanije brazilskoj demokratiji, ministar vanjskih poslova James Cleverly je ranije izjavio da su “nasilni pokušaji podrivanja demokratije u Brazilu neopravdani”.

U nedjelju su Bolsonarove pristalice uspjele upasti u tri državne zgrade u glavnom gradu Brazilije – palatu Planalto, odnosno ured predsjednika, Kongres i Vrhovni savezni sud — dok ih na kraju nisu obuzdale snage sigurnosti.

Brazilska policija je rano u ponedjeljak saopštila da je uhapšeno najmanje 300 pristalica bivšeg predsjednika Bolsonara.

Bolsonaro je napustio državu dva dana prije Luline inauguracije 1. januara za treći predsjednički mandat i trenutno boravi u Orlandu na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Bolsonaro je jučer na Twitteru objavio da su “mirne demonstracije, u okviru zakona, sastavni dio demokratije. Međutim, pljačke i upadi u javne zgrade kakve su se dešavale danas, kao i one koje je ljevica praktikovala 2013. i 2017. godine”, nisu u okviru pravila.

Nakon Luline izborne pobjede u oktobru prošle godine, Bolsonarove pristalice su demonstrirale, mnogi su blokirali autoputeve širom države i tražili da vojska interveniše protiv ljevičarskog vođe.​​​​, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh