Svijet

Biden se sastaje s ekvadorskim predsjednikom u jeku rastućih kontroverzi oko imigracije

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se s ekvadorskim čelnikom Guillermom Lassom kako bi razgovarali o naporima da se zaustavi priliv migranata u Sjedinjene Države, dok se Bijela kuća suočava s povećanim pritiskom zbog svoje imigracione politike.

Joe Biden - AFP

Od Bidenove administracije ove sedmice se traži da ukine Član 42, predsjednički ukaz na polju javnog zdravstva koji je prvi put izdao bivši predsjednik Donald Trump i koji omogućuje američkoj carinskoj i graničnoj službi da brzo protjera migrante u Meksiko ili u njihove matične zemlje kako bi spriječili širenje pandemije Covida u američkim saveznim državama.

Ukidanje ukaza, koje su zahtijevali sudovi, moglo bi dovesti do oslobađanja hiljada migranata koji traže azil u pograničnim državnim zajednicama i do većeg priliva migranata na američko-meksičku granicu.

Američki zakonodavci, i republikanci i demokrate, u nedjelju su izvršili pritisak na Bidena da preduzme mjere kako bi upravljao očekivanim valom azilanata na južnoj granici Sjedinjenih Država.

Američki senator Joe Manchin, konzervativni demokrata, koji se u nedjelju pojavio na programu CBS News “Face the Nation”, pozvao je Bidena da zatraži produženje Člana 42.

– Predsjednik mora pronaći način da učini to – rekao je Manchin.

Laso dolazi u posjetu Bijeloj kući nakon što mu je bivši američki senator Chris Dodd, koji je Bidenov specijalni savjetnik za Južnu Ameriku, uputio poziv u predsjednikovo ime tokom nedavne posjete Ekvadoru.

Laso je prošlog ljeta prisustvovao samitu Sjeverne i Južne Amerike u Los Angelesu nakon što su brojni ključni predsjednici odlučili da ga zaobiđu i umjesto toga pošalju delegacije.

Bidenova administracija nastoji da se pozabavi onim što naziva “korijenima imigracije”, uključujući loše ekonomske uslove i političku nestabilnost.

– Očigledno smo uložili u uspjeh Ekvadora, i demokratski izabrani ekvadorski predsjednik naporno radi na prosperitetu i sigurnosti za svoj narod – izjavio je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u razgovoru s novinarima u petak, prenosi Reuters, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh