Svijet

Objavljen snimak koji je Zelenski htio emitirati prije utakmice Francuske i Argentine

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je predložio održavanje globalnog mirovnog summita ove zime u videoporuci za koju se Kijev nadao da će biti emitirana ususret finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru iako se činilo da svjetska nogometna organizacija FIFA to neće dozvoliti.

Američki CNN u petak je objavio da je Zelenski zatražio od FIFA-e dopuštenje da podijeli svoju poruku mira prije finalne utakmice.

– Ponudili smo formulu za mir svijetu. Apsolutno pošteno. Ponudilo smo je jer nema pobjednika u ratu, ne može biti neriješeno – kazao je u Zelenski u videoporuci koju je objavio njegov ured.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru a naziva je “posebnom vojnom operacijom”. Hiljade civila ubijene su u sukobu, a milioni ljudi, čiji su domovi uništeni, raseljeni su.

– Najavljujem inicijativu da se održi summit Global Peace Formula (Formula za mir u svijetu). Summit koji će ujediniti sve nacije svijeta s ciljem svjetskog mira. Tribine na stadionima isprazne se nakon utakmice, a nakon rata ostaju prazni gradovi – kazao je Zelenski.

Zelenski se htio videovezom obratiti stotinama miliona gledalaca prije finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Argentine i branitelja naslova prvaka Francuske na stadionu Lusail u Dohi, objavio je CNN.

FIFA nije odgovorila na više zahtjeva za komentarom, no nije se činilo vjerovatnim da će Zelenskom pružiti mogućnost da održi govor s obzirom na stav organizacije prema političkim porukama na Svjetskom prvenstvu.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru je napisao da FIFA “pokazuje nedostatak razumijevanja za katastrofu u koju Ruska Federacija odvodi svijet započinjanjem rata u Ukrajini”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh