Svijet

Borrell: Ponašanje kosovskih Srba neprihvatljivo, moraju se vratiti dijalogu

Visoki predstavnik EU Josep Borrell komentirao je posljednja dešavanja na Kosovu gdje su velike tenzije. Istakao je kako je situacija zabrinjavajuća te uputio poruke liderima.

Josep Borrell - Twitter

“Mislili smo da su se stvari smirile poslije dogovora, ali ponovo kosovski Srbi su odgovorili na hapšenja kosovskih Srba od policije kroz probleme na ulicama, blokadom ulica i bacanjem šok bombi na neke naše policajce. Morate razumjeti da je ovo neprihvatljivo”, rekao je Borrell.

Naveo je kako zna da su dvije stranke voljne da tenzije deeskaliraju te je uputio snažni poziv da to i učine. Rekao je kako je kontaktirao s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a Miroslav Lajčak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Ove promjene javnog ponašanja, ovo nasilje, su nedopustive. Moraju se vratiti dijalogu. Moraju prevladati svoj tendencija da se bore na ulicama i da kreiraju blokade. To nije način da se traži rješenje, to nije način da se nastave razgovori, nije način da se gleda prema rješenjima, nije način da se traži proces normalizacije u koji su uključeni”, zaključio je, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh