Svijet

Kina objavila prvu smrt od korone u skoro pola godine

Kina je objavila da je zabilježila prvi smrtni slučaj od koronavirusa u gotovo pola godine, javlja ABC Njuz.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Smrt 87-godišnjeg čovjeka iz Pekinga prva je prijavljena od 26. svibnja, čime je ukupan broj umrlih u Kini porastao na 5227.

Prethodni smrtni slučaj prijavljen je u Šangaju, koji je tijekom ljeta doživio veliki porast slučajeva.

Dok Kina ima ukupnu stopu cijepljenja od više od 92% koji su primili barem jednu dozu, taj broj je znatno niži među starijim osobama, posebno onima starijim od 80 godina.

Komisija nije dala detalje o statusu cijepljenja preminulog. Ta se ranjivost smatra jednim od razloga zašto je Kina uglavnom držala svoje granice zatvorenima i drži se svoje stroge politike u vezi koronavirusa. 

U glavnom gradu Pekingu stanovnicima je rečeno da ne putuju između gradskih četvrti, a veliki broj restorana, trgovina, trgovačkih centara, poslovnih zgrada i stambenih blokova je zatvoren ili izoliran. Kina je danas objavila 24.215 novih slučajeva, od kojih je većina bez simptoma, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh