Svijet

Šef nuklearke u Krškom: Elektrana bi se trebala uskoro priključiti na mrežu

OBNOVA nuklearne elektrane Krško protekla je većim dijelom bez problema, rekao je danas dugogodišnji direktor nuklearke Stane Rožman te najavio skori početak rada nakon remonta.

Do određenog zaostatka došlo je jedino u zamjeni visokotlačne turbine zbog kvara na dva specijalna stroja. Prema Rožmanovim predviđanjima, nuklearka će ponovno biti priključena na elektroenergetsku mrežu oko 7. studenog.

“Na dobrom smo putu da se uskoro vratimo u mrežu i da nastavimo sa stabilnom opskrbom kao i do sada”, rekao je Rožman.

Rožman: Obnova teče besprijekorno i glatko

Prema Rožmanovim riječima obnova, koja je započela 12. listopada i trebala je trajati do 2. studenog, uz iznimku jednog slučaja, teče besprijekorno i glatko. Stanje materijala i opreme je odlično, pa će se postrojenje, koje završava svojih prvih četrdeset godina rada, vratiti u sustav u izvrsnom stanju.

Elektrana je spremna za još dvadeset godina rada, a uspostavljene su i sve potrebne procedure za produljenje njezina rada do 2043. godine.

Nuklearku je posjetio i premijer Robert Golob, prema čijim je riječima nuklearna elektrana Krško sinonim za stabilnu, pouzdanu i sigurnu nuklearnu elektranu u Europi. Suvlasnici nuklearke Krško su slovenska GEN Energija i Hrvatska elektroprivreda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh