Svijet

Bijela kuća: Iran je izravno uključen u rat

Iran je značajno pojačao svoju uključenost u rusku invaziju Ukrajine pružanjem tehničke podrške ruskim pilotima koji upravljaju iranskim dronovima kamikazama, koje Rusi koriste za napade na civilne mete, poručila je Bijela kuća.

Bijela kuća - Yahoo.com

Glasnogovornik Bijeće kuće zadužen za nacionalnu sigurnost sinoć je rekao da SAD smatra kako su iranski savjetnici i tehničari bili na Krimu, ukrajinskom poluotoku koje je Rusija anektirala 2014., kako bi obučavali Ruse i radili na održavanju dronova, iako njima nisu upravljali. Iranci su na Krim došli nakon što su ruske snage imale problema s upravljanjem tim letećim bombama bez posada, navodi Guardian.

Možemo potvrditi da je rusko vojno osoblje bazirano na Krimu koristilo iranske bespilotne letjelice kako bi izvodilo napade diljem Ukrajine, koji su nedavno uključivali i Kijev. Informacija kojom raspolažemo kaže da su Iranci poslali osoblje za obuku i tehničku podršku, ali samim dronovima upravljaju Rusi“, rekao je Kirby.

Teheran je sad direktno uključen na terenu i kroz slanje oružja koja ubijaju civile i uništavaju civilnu infrastrukturu. Radi se o sustavima s kojima ruske oružane snage nisu upoznate, govorim o bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje. Rusi ih naprosto nemaju u vlastitom vojnom inventaru“, dodao je.

Na početku su Rusi imali problema s operaterima dronova i samim sustavom. Ili ih nisu koristili ispravno te njima nisu uspjeli doseći svoje mete ili sami sustavi nisu radili ispravno, odnosno u skladu sa standardima koje je kupac očekivao. Zato su Iranci odlučili poslati snage za obuku i tehničku podršku kako bi pomogli Rusima da ih koriste na smrtonosan način“, zaključio je, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh