Svijet

Velika Britanija: Moguć nestanak struje po tri sata dnevno tokom zime

– U izvještaju “Zimski izgledi” koji je pripremila kompanija “National Grid”, zadužena za distribuciju i prijenos električne energije u Engleskoj, Velsu i Škotskoj, razmatrani su mogući scenariji u proizvodnji i opskrbi električnom energijom između 31. oktobra 2022. i 31. marta 2023. godine

Električno brojilo - 6yka.com

U slučaju da ove zime ne bude moguće uvoziti električnu energiju iz Evrope i proizvesti dovoljno struje zbog smanjenja uvoza gasa, upozoreno je da može doći do trosatnog nestanka struje u domaćinstvima i na radnim mjestima, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju “Zimski izgledi” koji je pripremila kompanija “National Grid”, zadužena za distribuciju i prijenos električne energije u Engleskoj, Velsu i Škotskoj, razmatrani su mogući scenariji u proizvodnji i opskrbi električnom energijom između 31. oktobra 2022. i 31. marta 2023. godine.

U izvještaju je istaknuto da su nakon rata Rusije u Ukrajini na energetskim tržištima zabilježena neviđena previranja i nestabilnosti.

Navedeno je također da bi cijene gasa i struje mogle biti veoma visoke tokom zimskog perioda zbog mjera koje se poduzimaju za održavanje snabdijevanja energijom u uvjetima neizvjesnosti i rizika.

Iz ove institucije poručuju da su poduzete sveobuhvatne mjere kako bi se prekidi struje sveli na najmanju moguću mjeru, ali da će u slučaju prekida obavijestiti potrošače dan ranije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh