Svijet

Scholz: Njemačka spremna za vodeću vojnu ulogu u Evropi

Njemačka je spremna da preuzme vodeću ulogu, da preuzme odgovornost za sigurnost našeg kontinenta, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz

Njemačka je spremna za vodeću vojnu ulogu kako bi osigurala sigurnost Evrope, izjavio je u petak njemački kancelar Olaf Scholz, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na vojnoj konferenciji u Berlinu, Scholz je rekao da je ruski napad na Ukrajinu bio prekretnica u historiji, izazvao je promjenu paradigme u sigurnosnim poslovima i učinio neophodnim da Njemačka pojača svoju vojsku.

Istakao je da je Njemačka najmnogoljudnija zemlja EU i najveća ekonomija, tvrdeći da bi njemačke oružane snage (Bundeswehr) trebale postati “najbolje opremljena” vojska u Evropi.

“Njemačka je spremna da preuzme vodeću ulogu, da preuzme odgovornost za sigurnost našeg kontinenta”, rekao je Scholz i pokušao uvjeriti susjedne zemlje u planove Berlina.

Poručio je da “njihovi evropski prijatelji i partneri ne treba da vide ovaj cilj kao prijetnju”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh