Svijet

Evropska komisija suspendovala vizni sporazum s Moskvom, Rusi mogu u EU samo u tri slučaja

Ulazak u EU bit će dopušten ruskim državljanima samo zbog porodičnih situacija ili iz humanitarnih razloga, a u blok će moći ući i novinari, rekla je evropska povjerenica za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ruski pasoši - Shutterstock

Kazala je da će ograničenja za Ruse kada je riječ o ulasku u EU biti primijenjena od ponedjeljka, 12. septembra.

Još nije jasno znače li njezine riječi sporazumno odbijanje pojednostavljenih viznih procedura ili neka dodatna ograničenja.

“Nema više razloga za povjerenje u Rusiju, pa tako nema ni za pojednostavljeni ulazak Rusa u EU”, rekla je Johansson za televiziju “Ile” tiokom posjeta kontrolnoj tački Nuija na granici između Rusije i Finske.

Johansson je istaknula da “biti turist u EU nije osnovno pravo, već privilegija, koju Unija više ne želi pružiti”.

Evropska komisija usvojila je prijedlog za potpunu suspenziju sporazuma o viznim olakšicama s Rusijom. Evropsko vijeće donijelo je danas odluku o suspenziji sporazuma.

Evropsko vijeće danas je objavilo da se očekuje da će odluka tokom dana biti objavljena u Službenom listu EU, da će stupiti na snagu sutra, a da će se primjenjivati ​​od 12. septembra. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh