Svijet

Možemo odahnuti: Moskva i Kijev objavili vijest koja će obradovati cijeli svijet

Nije uočeno povećanje razine radijacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon nedavnog granatiranja, objavile su u nedjelju vlasti u Kijevu i Moskvi koja je ustvrdila da je “iznimno precizno” pogodila halu za popravak helikoptera ukrajinskih zračnih snaga.

elektrana Zaporozje - UKRINFORM

Razina radijacije ostaje normalna, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, ponovivši sličnu informaciju koju je prethodno dao ukrajinski državni nuklearni operater Energoatom.

Sedmicama se dvije strane međusobno optužuju u pogledu toga ko je granatirao golemi nuklearni kompleks, pojačavajući bojazan međunarodne zajednice od potencijalne katastrofe u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani.

Moskva je u nedjelju saopćila da su jučer izvedena još dva topnička napada. Jedna je granata pogodila područje blizu reaktora broj šest, a druga stanicu koja osigurava hlađenje.

Odvojene tvrdnje Kijeva i Moskve nije bilo moguće provjeriti iz neovisnih izvora.

Nakon što je nuklearna elektrana u četvrtak privremeno isključena iz ukrajinske elektroenergetske mreže, a tomu je prethodilo hitno isključenje svih reaktora, iz Enerhoatoma su izvijestili da su dvije jedinice ponovno uključene, prenosi Hina.

Ruska vojska je u međuvremenu potvrdila vijest o napadu na grad Zaporožju, koji se nalazi s druge strane rijeke Dnjepar, pri čemu je korišteno “iznimno precizno oružje”.

Pritom je pogođena hala u kojoj su se popravljali helikopteri ukrajinskih zračnih snaga, saopćilo je ministarstvo.

Istovremeno je ukrajinski gradonačelnik grada Melitopolja, koji je pod ruskom okupacijom, na Telegramu napisao da je u tom jugoistočnom gradu uništena ruska vojna baza. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh