Svijet

Talibani postigli dogovor s Rusijom: Afganistan dobija naftu i gas

Neki od naših tehničkih timova još uvijek su u Rusiji i rade na detaljima kao što su transferi novca, rekao je Azizi

Nurudin Azizi - avaz

Predstavnici Rusije i Afganistana postigli su sporazume o kupovini gasa i nafte.

Kako su saopćili iz Ministarstva trgovine i industrije Afganistana, dogovor bi uskoro trebao biti parafiran.

Ministar trgovine Nurudin Azizi (Nooruddin) izjavio je da su strane postigle dogovor o transferu nafte iz Rusije u Afganistan.

Dodao je da je cijeli proces bio jako izazovan zbog sankcija koje su nametnute kako Afganistanu tako i Rusiji. prneosi “Avaz“.

Banke pod sankcijama

– Neki od naših tehničkih timova još uvijek su u Rusiji i rade na detaljima kao što su transferi novca. S obzirom na to da je većina ruskih i afganistanskih banaka pod sankcijama, transakcije će se odvijati preko treće zemlje – rekao je Azizi, piše afganistanski TOLONews.

Inače, prema podacima Afganistanske trgovinsko-investicione komore, obim godišnje trgovine između Moskve i Kabula porastao je na 170 miliona dolara.

Zamjena za druge proizvode

Ministar industrije ranije je izjavio kako Afganistan želi iz Rusije uvesti naftu i gas u zamjenu za druge proizvode.

– Osim toga, imamo, naprimjer sušeno voće, grožđice i ljekovito bilje. Afganistan je kroz historiju isporučivao velike količine grožđica Rusiji. U Rusiju možemo isporučiti stotine tona takvih proizvoda. Na primjer, cijene ljekovitog bilja su sada vrlo visoke, a Rusija treba takve sirovine za lijekove. I možemo ih koristiti u razmjeni – predstavio je ranije talibanski političar svoje zamisli.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh