Svijet

Kineska vojska počela vježbe u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana

Kina je od jutros počela svoje najveće vojne vježbe u morima oko Tajvana. Kineska vojska je pokrenula ove vježbe kao odgovor na posjetu predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Taipeju Tajpeju, prenosi BBC.

Kineska vojska počela vježbe u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana - twitter

Tri od šest zona koje je Kina odredila za svoje vježbe zadiru u tajvansku granicu na liniji od 12 milja od kopna.

Tajvansko ministarstvo odbrane već je nazvalo taj potez kršenjem konvencija UN-a i saopćilo da predstavlja zračnu i pomorsku blokadu ostrva.

Oko 10 brodova kineske mornarice nakratko je prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza u četvrtak ujutro, rekao je tajvanski izvor upućen u izvore novinskoj agenciji Reuters.

Linija mediana je neformalna linija razdvajanja u Tajvanskom tjesnacu između kopna Kine i Tajvana.

Tajvan je rasporedio raketne sisteme za praćenje aktivnosti kineskih zračnih snaga u blizini linije mediane a mornarički brodovi ostaju u blizini za praćenje aktivnosti kineske mornarice, rekao je izvor, koji je odbio da bude imenovan.

Decenijama su mediji pod kontrolom kineske Komunističke partije širili ratnohuškačku retoriku o Tajvanu, ali ideja o ratu i potpunom preuzimanju Tajvana nikada nije bila bliža.

Tajvanska vojska je izjavila da Kina koristi vježbe bez presedana kako bi preko njih pokušala promijeniti status quo.

– Ne tražimo eskalaciju, ali ne odustajemo kada su u pitanju sigurnost i suverenitet – navelo je ministarstvo odbrane Tajvana.

U odvojenom saopćenju, ministarstvo odbrane je reklo da će “podržati princip pripreme za rat bez traženja rata” i da će izbjeći izazivanje bilo kakvih sporova s KInom.

Ministarstvo vanjskih poslova također je u četvrtak pozvalo međunarodnu zajednicu da pozove Kinu da zaustavi vojne aktivnosti, prenosi Federalna.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh