Svijet

Štrajk zaposlenika Lufthanse blokirao aerodrome u Frankfurtu i Munchenu

Njemačka aviokompanija Lufthansa za danas je otkazala više od hiljadu letova na aerodromima u Frankfurtu i Munchenu, a u štrajku upozorenja učestvuje oko 20.000 radnika odgovornih za logistiku, teret, blagajnu i tehničke radove

Avioni njemačke aviokompanije Lufthansa ostali su na zemlji na mnogim aerodromima, posebno u Frankfurtu i Munchenu, nakon što je osoblje jutros stupilo u štrajk upozorenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Sindikat Verdi, koji se u prva dva kruga kolektivnih pregovora nije uspio dogovoriti s Lufthansom, zatražio je štrajk upozorenja od 20.000 radnika odgovornih za logistiku, teret, blagajnu i tehničke radove kako bi se pojačao pritisak na poslodavca.

Štrajk upozorenja započeo je jutros u 03:45 po lokalnom vremenu, a dijelovi Lufthansinih transakcija na aerodromima u zemlji ostali su prazni. Avioni koji pripadaju kompaniji nisu uzlijetali s pista.

Lufthansa je za danas otkazala više od hiljadu letova na aerodromima u Frankfurtu i Munchenu, a jučer je otkazano 47 letova. Otkazivanjem letova pogođeno je više od 130.000 putnika. Kompanija Lufthansa zamolila je putnike čiji su letovi otkazani da ne idu na aerodrome, jer će blagajne biti zatvorene.

Prema vijestima njemačke novinske agencije DPA, 725 od 1.160 letova koji su danas trebali biti obavljeni u Frankfurtu je otkazano. Otkazivanjem 646 letova Lufthanse na frankfurtskom aerodromu nisu otkazani samo letovi kompanije, već i neki letovi drugih aviokompanija za koje je odgovorno osoblje na aerodromu.

Glasnogovornik Lufthanse Martin Leutke u izjavi za njemačke medije, ističući da je štrajk počeo jutros, kazao je: “Nažalost, kao što je jučer najavljeno, gotovo svi avioni morali su ostati na zemlji u Frankfurtu i Munchenu.”

Kritikovao je odluku sindikata o štrajku kao nepotrebnu i pretjeranu, rekavši da štrajk utiče na odlazak ljudi na godišnji odmor.

S druge strane, grupa zaposlenika Lufthanse održala je kratke demonstracije ispred berlinskog aerodrom sa zastavama Verdi sindikata.

U razgovoru s novinarom AA, Holger Rossler, jedan od rukovodilaca ovog sindikata, izjavio je da se pregovori o platama s Lufthansom nastavljaju.

“Lufthansa do danas nije dostavila prihvatljivu ponudu. Zato prije sastanaka koji će se održati sljedeće sedmice moramo pokazati da stojimo iza zahtjeva zaposlenika. Vidimo da je učešće u štrajku bilo vrlo visoko. Jer zaposlenici očekuju povećanje svojih primanja. Inflacija je visoka. Nije bilo povećanja plaća zbog pandemije koja je u posljednje tri godine jako pogodila vazduhoplovnu industriju. Zaposlenici sada trebaju pravednu ravnotežu”, kazao je Rossler.

Štrajk upozorenja nastavit će se do sutra u 6 sati po lokalnom vremenu.

Sindikat traži povećanje plaća za 9,5 posto za 12 mjeseci. Objavljeno je da je Lufthansa zaposlenicima ponudila dvostupanjsko povećanje plaće od 250 eura za 18 mjeseci.

Strane će se ponovno sastati 3. i 4. augusta u Frankfurtu na pregovorima o kolektivnom ugovoru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh