Svijet

Velika Britanija: Rusi imaju manjih uspjeha, Ukrajinci su ih iscrpili u Mariupolju

Bez dovoljno logističke i borbene podrške, Rusija tek treba da postigne značajan napredak.

Ruski vojnici - AFP

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnovije podatke o situaciji u Ukrajini.

Rusija je napravila manji napredak u nekim oblastima otkako je svoj fokus prebacila na potpunu okupaciju Donbasa. Bez dovoljno logističke i borbene podrške, Rusija tek treba da postigne značajan napredak.

Odluka Rusije da opsjedne umjesto da napadne čeličanu Azovstal u Mariupolju znači da mnoge ruske jedinice ostaju fiksne u gradu i ne mogu se prerasporediti. Ukrajinska odbrana Mariupolja je takođe iscrpila mnoge ruske jedinice i smanjila njihovu borbenu efikasnost.

Rusko Ministarstvo odbrane predložilo je da isplate odštete porodicama preminulog vojnog osoblja nadgledaju vojni, a ne civilni zvaničnici. Ovo vjerovatno odražava želju da se od domaćeg stanovništva sakrije pravi razmjer ruskih gubitaka, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh