Svijet

Italija zaplijenila luksuznu vilu suspendiranog ruskog vozača Formule 1 i oligarha Mazepina

Nikita Mazepin i njegov otac Dmitrij, vlasnik i izvršni direktor hemijskog giganta Uralchem, ​dodani su na EU listu sankcionisanih ruskih pojedinaca prošlog mjeseca

Vlasti Italije zaplijenile su luksuznu vilu na Sardiniji koja je u vlasništvu suspendiranog vozača Formule 1 Nikite Mazepina i njegovog oca, ruskog oligarha Dmitrija Mazepina, javlja Anadolu Agency (AA).

Imanje je smješteno uz more u ekskluzivnom mjestu Costa Smeralda, dugogodišnjem magnetu za milionere i milijardere, a njegova vrijednost je procijenjena na 105 miliona eura.

Policija za finansijski kriminal Italije saopćila je da je to imanje zamrznuto jer se vlasnici nalaze na listi sankcionisanih ruskih lica u Evropskoj uniji.

Nikita Mazepin i njegov otac Dmitrij, vlasnik i izvršni direktor hemijskog giganta Uralchem, ​dodani su na EU listu sankcionisanih ruskih pojedinaca prošlog mjeseca, pošto je Brisel proširio mjere protiv ruske elite kao odgovor na rat u Ukrajini.

U martu je Nikita Mazepin otpušten iz Haasa, američkog tima Formule 1, za koji se takmičio prošle godine. Ruski vozač je rekao da je to bo jednostran potez i da je Haas potpuno ignorirao njegovu spremnost da se utrkuje pod neutralnom zastavom.

Villa Mazepinovih na Sardiniji poznata je pod nazivom “Rocky Ram“ i gleda na Capo Capaccia, jedan od najslikovitijih kutaka Costa Smeralde, a prethodno je bila u vlasništvu italijanskog ljevičarskog medijskog magnata i industrijalca Carla De Benedettija.

Vlasti Italije su do sada zamrznule skoro milijardu eura imovine povezane sa sankcioniranim ruskim oligarsima, uključujući vile, jahte i kompanije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh