Svijet

Viktor Orban osuđuje masakr u Buči, poziva na nepristrasnu istragu

Premijer Viktor Orbán osuđuje masakr počinjen u Buči u Ukrajini, rekao je danas njegov glasnogovornik Bertalan Havasi.

Viktor Orban - Facebook

“Orban je na svojoj međunarodnoj konferenciji za medije u srijedu jasno stavio do znanja da je ovo rat koji je Rusija započela napadajući Ukrajinu, što je agresija, dodajući da je to stav Evropske unije koji dijeli i Mađarska”, kazao je Havasi.

Premijer je ranije pozvao na nezavisnu i nepristrasnu istragu zločina, te istakao da civili moraju biti zaštićeni i da se nasilje nad njima mora najoštrije osuditi.

“Mađarska će u svakom mogućem obliku podržati međunarodnu istragu u cilju identifikacije počinilaca tog krvoprolića”, istakao je Bertalan Havasi.

Moge evropske države kritizirale su Budimpeštu jer, kako smatraju, nije zauzela dovoljno oštar stav prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Prošlog mjeseca na stotine demonstranata učestvovalo je u protestu održanom ispred ruske ambasade u Budimpešti skrećući pažnju na ubistvo nedužnih civila u Ukrajini. Na događaju, koji je organizovalo ukrajinsko udruženje Jednyst (Jedinstvo), demonstranti su u performansu ležali na zemlji sa vezanim rukama na leđima, imitirajući prizore ubistava građana Buče, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh