Svijet

SZO: Globalni pad broja zaraženih

Broj slučajeva zaraze virusom korona u svijetu pada drugu sedmicu uzastopno, a broj preminulih od kovida 19 smanjuje se od prošle sedmice, navodi se u današnjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

Covid-19 - Ilustracija

SZO navodi da je zabilježeno devet miliona slučajeva, što predstavlja pad za 16 odsto na sedmičnom nivou, kao i 26.000 novih smrtnih ishoda od kovida 19.

Zdravstvena agencija UN navodi da je broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona u padu u svim dijelovima svijeta, prenio je AP.

Uprkos tome, agencija je upozorila da broj prijavljenih slučajeva nosi značajnu neizvjesnost pošto su mnoge zemlje prestale da obavljaju masovno testiranje na virus korona, što znači da brojni slučajevi vjerovatno prolaze neotkriveni.

SZO navodi da prati situaciju u vezi sa omikron varijantom virusa korona, koja je rekombinacija verzija BA.1 i BA.2, a prvi put je uočena u Velikoj Britanji u januaru.

U izvještaju se procjenjuje da je moguće da se rekombinovani omikron prenosi 10 odsto lakše od prethodnih mutacija, ali da su potrebni dodatni dokazi.

Agencija i dalje upozorava zemlje da ne ukidaju svoje protokole za kovid 19 suviše brzo i predviđa da će se buduće varijante virusa širiti lako ukoliko se ugase sistemi za testiranje i nadzor, prenosi Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh