Svijet

Nakon Litvanije još dvije zemlje zabranile uvoz ruskog plina

Dok su Sjedinjene Američke Države zabranile uvoz ruske nafte i plina, Evropska unija, koja je 2021. primila oko 40 posto svojih zaliha plina iz Rusije, zadržala je isporuke iz Moskve.

Transport plina - Blogspot.com

Šef latvijskog skladišta prirodnog plina rekao je danas da baltičke države više ne uvoze ruski prirodni plin, objavio je AFP.

– Ako je još uvijek bilo dileme o tome postoji li povjerenje u isporuke iz Rusije, sadašnji događaji jasno nam pokazuju da povjerenja više nema – rekao je Uldis Baris, izvršni direktor Conexus Baltic Grida.

– Od 1. aprila ruski prirodni plin više ne teče u Latviju, Estoniju i Litvaniju – rekao je za latvijski radio.

Rezerve plina u Latviji
Dodao je da baltičko tržište trenutno opslužuju rezerve plina pohranjene pod zemljom u Latviji.

Taj potez dolazi dok ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava iskoristiti status Rusije kao energetske sile. Budući da je njihova privreda osakaćena međunarodnim sankcijama bez presedana, Putin je upozorio članice EU da će morati otvoriti račune u rubljama za plaćanje ruskog plina.

Dok su Sjedinjene Države zabranile uvoz ruske nafte i plina, Evropska unija, koja je 2021. primila oko 40 posto svojih zaliha plina iz Rusije, zadržala je isporuke iz Moskve.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je ostatak EU da slijedi baltički primjer.

– Od ovog mjeseca nema više ruskog plina u Litvi. Prije mnogo godina moja je zemlja donijela odluke koje nam danas omogućuju da bez muke prekinemo energetske veze s agresorom. Ako mi to možemo, može i ostatak Evrope – poručio je Nauseda.

“Obucite toplu jaknu”
Nizozemska vlada pozvala je građane da smanje grijanje svojih domova kako bi se smanjila ovisnost nacije o ruskim energentima, prenijela je njemačka novinska agencija dpa. Termostati se, odlukom vlade, spuštaju za dva stepena Celzija u službenim institucijama u Nizozemskoj kao način da se smanji potrošnja energije.

Vlada je poručila da želi dati dobar primjer, izvijestila je nizozemska novinska agencija ANP.

U novinskim oglasima i putem internetske kampanje građani su pozvani da grijanje u svojim domovima podese na najviše 19 stepeni Celzija.

– Obucite toplu jaknu ili džemper, čarape i papuče – savjetuje kampanja, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh