Svijet

BUGARSKA PROTJERALA RUSKOG DIPLOMATU POD OPTUŽBOM DA JE ŠPIJUN

Bugarska je protjerala ruskog diplomatu pod navodima da je špijun, koji nije mogao biti optužen zbog svog diplomatskog imuniteta.

Bugarska - Hayat

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju objavljenom u petak navečer da je proglasilo ruskog diplomatu “personom non grata” i dalo mu 72 sata da napusti zemlju nakon što je obaviješrtno od ureda tužioca da je diplomat “bio umiješan u neregulirane obavještajne aktivnosti”.

Protjerivanje je uslijedilo kada su se odnosi između Rusije i NATO članice Bugarske, svojevremeno najbliže saveznice Moskve u sada nefunkcionalnom Varšavskom paktu, dodatno pogoršali nakon ruske invazije na Ukrajinu. prneosi “Hayat“.

Samo u prošlom mjesecu, Bugarska je protjerala 12 ruskih diplomata i optužila ruskog ambasadora u Sofiji za “nediplomatske, oštre i grube” komentare iznesene u javnosti i pozvala je u zemlju svog ambasadora u Moskvi na konsultacije, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh