Svijet

Dramatičan apel iz Njemačke: “Kada se mašine jednom ohlade, gotove su”

Njemačka privreda je u stanju uzbune iako još nije jasno da li je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da gas prodaje samo za rublje prazna prijetnja.

firma - Novi

I kratkotrajni prekid snabjdevanja ruskim energentima može da bude poguban. Privrednici u Njemačkoj ozbiljno brinu da zemlja može da zapadne u duboku krizu, ako Moskva obustavi isporuke, ili ako Zapad uvede embargo na uvoz ruskih energenata.

Šef hemijske kompanije BASF Martin Brudermüller upozorio je na nezapamćene štete za privredu u slučaju obustave uvoza ili dužeg prekida isporuke ruskog gasa i nafte.

“To za njemačku ekonomiju može da bude najteža kriza od kraja Drugog svetskog rata,” rekao je Brudermiler.

I stručnjak za građevinarstvo i energetiku Lamia Mesari-Berker, savjetnica njemačke vlade, upozorava na posljedice.

“Zaustavljanje bazične industrije može da izazove nezaustavljivi domino efekat i šteta bi teško mogla da se popravi,” rekla je Messari-Bekerova za dpa.

Šef kompanije Simens Energy Christian Bruch izjavio je za dnevnik Handelsblat da će i kratkotrajni bojkot ruskih energenata nositi negativne posljedice za Njemačku, veće od efekta na Rusiju.

Za neke sektore je, kako je rekao, snabijdevanje gasom od životne važnosti. “Uzmite samo industriju stakla. Kada se mašine jednom ohlade, gotove su,” rekao je Bruch.

Njemačko ministarstvo privrede u srijedu je proglasilo rano upozorenje na vanrednu situaciju sa gasom, što je prvi od tri stepena vanredne situacije. Rano upozorenje je mjera predostrožnosti i vlada je apelovala na potrošače i preduzeća da štede gas. prneois “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh