Svijet

State Department: Američki državljani trebaju odmah napustiti Rusiju i Ukrajinu

Državljani SAD-a u Rusiji i Ukrajini bi mogli biti izdvajani zbog nacionalnosti

Američki državljani trebali bi odmah napustiti Rusiju i Ukrajinu, saopštio je u četvrtak State Department, navodeći mogućnost hapšenje od strane ruskih sigurnosnih službenika.

“Upozoravamo američke državljane da bi službenici ruske vlade i u Rusiji, ali i u Ukrajini mogli izdvajati američke građane na osnovu njihove nacionalnosti”, rekao je glasnogovornik Ned Price na konferenciji za novinare.

Njegova izjava uslijedila je dan nakon što je agencija izdala preporuku Amerikancima da ne putuju u Rusiju, jer bi ta zemlja “mogla izdvojiti i zadržati američke državljane u Rusiji”.

“Naše ažurirane putne preporuke sada odražavaju takve informacije. Ponavljamo da svi američki državljani u Rusiji i Ukrajini trebaju odmah otići”, dodao je Price.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.232 civila su ubijena u Ukrajini, a 1.935 ranjeno, prema procjenama Ujedinjenih nacija, koje navode da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Više od četiri miliona Ukrajinaca pobjeglo je u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh