Svijet

Rusi koji se protive ratu u Ukrajini pod stalnom prijetnjom

Domovi ruskih aktivista i novinara koji se protive “specijalnoj vojnoj operaciji” svoje zemlje u Ukrajini vandalizirali au “nepoznate prokremljske ličnosti”.

Moskva - Srna

Vrata stanova iscrtana su prijetećim grafitima na kojima su ljudi koji tu žive prozvani “izdajnik”, s porukama sa slovom “Z” – prokremljskim simbolom ruskog rata u Ukrajini, javlja BBC.

Drugi primjeri su još ekstremniji. U jednom slučaju, vodeći ruski novinar je na svom pragu otkrio svinjsku glavu sa perikom na kojoj je bila zalijepljena antisemitska naljepnica. Aleksej Venediktov, dugogodišnji urednik moskovske radio stanice Ekho prije nego što je prestala s emitovanjem zbog pojačane ruske cenzure, objavio je fotografije vandalizma, ukazujući na ironiju antisemitskog napada koji se dogodio u “zemlji koja je pobijedila fašizam”.

Takav vandalizam je znak sve gore atmosfere u Rusiji za one ljude koji javno izražavaju svoje protivljenje ratu u Ukrajini, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh