Svijet

Putin: Zapad nam stvara probleme, hrana će biti skuplja

Dodao je kako sankcije Rusiji nisu legitimne i kako će riješiti tekuće probleme.

Vladimir Putin - Tanjug.rs

Predsjednik Rusije Vladimir Putin trenutno održava sastanak putem videokonferencije s članovima Vlade. Glavna tema su mjere ublažavanja posljedica sankcija za rusku ekonomiju, piše Avaz.

Putin je utvrdio kako Zapad pokušava okriviti Rusiju za “vlastite pogreške vezane uz američku zabranu ruske nafte te je optužio države da obmanjuju vlastito stanovništvo”.

Dodao je kako sankcije Rusiji nisu legitimne i kako će riješiti tekuće probleme.

Napomenuo je kako Rusija ispunjava svoje obaveze po pitanju isporuke energije i komentirao inflaciju u SAD-u.

Izvoz gnojiva
U međuvremenu je rusko ministarstvo finansija saopćilo da je poduzelo mjere za ograničavanje odljeva kapitala i da će sarađivati s ruskom centralnom bankom kako bi osiguralo stabilnost finansijskog sistema.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se “situacija na tržištu gnojiva pogoršava”, zbog čega hrana poskupljuje.

Ruski ministar industrije i trgovine objavio je da je Rusija odlučila privremeno prekinuti izvoz gnojiva te da će ta odluka biti na snazi dok se “transport roba ne vrati u normalu”.

Negativne posljedice
Putin je danas rekao, prenosi Sky News, da “Zapad stvara probleme Rusiji” zbog čega će, kako je rekao, “biti neizbježnih negativnih posljedica za svjetska tržišta”, dodajući kako bi hrana mogla biti sve skuplja.

Prekid ruskog izvoza gnojiva mogao bi dovesti do porasta cijena hrane širom svijeta, navodi Sky News.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh