Svijet

Obavještajne službe: Rusija ne želi direktan sukob sa SAD-om

Američke obavještajne službe ocijenile su da Rusija “ne želi direktan sukob sa snagama SAD-a”, stoji u godišnjoj procjeni prijetnje objavljenoj krajem januara, a koju je Ured direktora nacionalne obavještajne službe učinio javnom u utorak.

Vojska - Raport.ba

“Rusija traži sporazum sa Sjedinjenim Državama u vezi sa obostranim nemiješanjem u unutrašnja pitanja obje zemlje i američkom priznanju sfere utjecaja Rusije na veći dio bivšeg Sovjetskog Saveza”, navodi se u dokumentu.

Ova tvrdnja dolazi u vrijeme tenzija između Rusije i Sjedinjenih Država i momentu kada je ruski predsjednik Vladimir Putin javno prizvao strah od nuklearnog oružja, uznemirujući američke zvaničnike.

Moskva “smatra svoje nuklearne kapacitete neophodnim za održavanje sposobnosti odvraćanja i za postizanje svojih ciljeva u potencijalnom sukobu protiv Sjedinjenih Država i NATO-a, te vidi sredstva odvraćanja od nuklearnog oružja kao kredibilan krajnji garanta Ruske Federacije“, navodi se u izvještaju. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh