Svijet

Novi ambasador SAD Michael Murphy stigao u Sarajevo

Novi američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) danas je stigao u Sarajevo. On je zamijenio na ovoj poziciji dosadašnjeg ambasadora u našoj zemlji Erika Nelsona.

Michael Murphy - Avaz.ba

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je nominovao Marfija u julu 2021. godine za novog ambasadora u BiH, a nakon što je prošao sva saslušanja sredinom decembra je zvanično imenovan za novog američkog ambasadora u našoj zemlji nakon što je Senat konačno potvrdio njegovu nominaciju, piše Avaz.

Od Marfija se očekuje snažniji angažman protiv opasne politike, koju provodi vlast u RS-u predvođena liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Također se očekuje da će biti fokusiran i na borbu protiv korupcije, ali i brojne reforme od kojih je prva ona za Izborni zakon BiH s obzirom na to da bi mogla dodatno usložniti procese u BiH te dovesti u pitanje oktobarske izbore.

Njegovo iskustvo
Marfi je veteran američke službe za vanjske poslove koji ima 29-godina staža u međunarodnoj politici. Preuzeo je svoje odgovornosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Euroazijska pitanja 18. juna 2018. godine. Nadgleda Evropsku sigurnost, uključujući NATO kontrolu konvecionalnog naoružavanja i sigurnosnu politiku Arktika, kao i bilateralne odnose sa sjevernoevropskim i baltičkim zemljama.

Marfi ima čin ministra savjetnika.

Od 18. februara do 1. septembra 2019. godine, Marfi je vršio dužnost Glavnog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Euroazijska pitanja.

Od 2017. do 2018. godine, Marfi je bio direktor Ureda za Evropsku sigurnost i političko-vojna pitanja u Birou za Evropska i Euroazijska pitanja. Bio je zamjenik dekana Škole za liderstvo i menadžment u Nacionalnom centru za obuku vanjskih poslova od 2015. do 2017. godine.

Marfi je bio zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Gaboroneu, Bocvana, od 2012. do 2015. godine i poslovni menadžer u Bocvani od februara 2014. do januara 2015. godine. Bio je zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini na Kosovu, od 2009. do 2012. Prije dolaska na Kosovo, Marfi je tri godine radio kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Radio je u Londonu u Velikoj Britaniji, Jaounde, Kameronu i Lagosu u Nigeriji. U Vašingtonu, bio je Šef kabineta pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Euroazijska pitanja, ali i Šef kabineta generalnog direktora vanjske službe. Radio je i kao i službenik za Bugarsku i Sjevernoatlantski savez.

Raduje se povratku u BiH

U sklopu Marfijeve inostrane karijere, bio je i dio Programa transatlantskih stipendija kroz koji američke diplomate rade u ministarstvima vanjskih poslova savezničkih vlada. U periodu od 2001. do 2002. godine, u Uredu vanjskih poslova i komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva, radio je kao direktor ureda za Ukrajinu, Moldaviju i Bjelorusiju.

Prije nego što se pridružio vanjskoj službi 1991. godine, tri godine je radio u američkom Kongresu kao Viši pravni pomoćnik s odgovornosti za međunarodne poslove i odbrambena pitanja, kongresmenke Marilin Lojd (Marilyn Lloyd) iz Tenesija.

Majkl Marfi je iz Ist Grinbuša u Njujorku i strastveni je navijač Njujork Jenkisa. Diplomirao je međunarodne odnose na Hamilton Collegeu. On i njegova supruga ponosni su vlasnici pet uličnih pasa koje su udomili na Balkanu i u Bocvani.

Nakon nominacije za ambasadora SAD u BiH, Marfi je rekao da je privilegiran što je kandidat predsjednika Bajdena. Istakao je da se raduje ponovnom povratku u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh