Svijet

Tragična ironija sudbine: Znate li šta znači ime dječaka koji je umro i rasplakao planetu?

Cijeli svijet je pratio spasavanje Rajana (5), dječaka koji je upao u bunar prije 4 dana, i za to vrijeme se borio za život pred kamerama i očima cijele planete.

Spašavanje dječaka - Tanjug/AP

Vrhunac drame desio se jučer, kad su spasilački timovi satima rukama kopali zemlju koja ih je odvajala od dječaka, kako ne bi pokrenuli klizište. Milioni ljudi širom svijeta i hiljade na licu mjesta gledali su uživo kako se Rajan bori za život, a njegovi roditelji sa suzama u očima čekaju ishod bitke za život svog sina.

Dječak je sinoć oko 21.30 izvučen iz bunara i prebačen u bolnicu, a ovu vijest su oduševljeno prenijeli svi mediji na svijetu. Međutim, samo pola sata kasnije, stigle su najgore moguće vijesti: dječak nije preživio, uprkos svim naporima ljekara da ga spase.

Mnogi su se ovih prisjećali filma “Spasavanje redova Rajana”, u kojem se junak zove isto kao mališan iz Maroka koji je danas ujedinio planetu.

Međutim, dok lik kojeg tumači Met Dejmon nosi irsko ime čije značenje je “mali kralj”, dječak iz Maroka nosi ime Rayyan, čije značenje je sasvim drugačije, i nevjerovatno koincidira sa okolnostima zbog kojih je dječak postao poznat.

Naime, na arapskom Rayyan bukvalno znači “utoliti žeđ”, ili “onaj koji pije dok se ne napije”. Saglasit ćete se, da se čovjek naježi kad poveže sa činjenicom da je dječak upao u bunar, i da so svi strahovali da ne umre od žeđi dok je čekao da bude spasen, te da je dehidracija vjerovatno bila jedan od ključnih faktora tragedije, prenosi Telegraf.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh