Svijet

Spektakularno otvorene Zimske olimpijske igre 2022: Na ceremoniji učestvovalo 3.000 umjetnika

Glavni grad Kine je jedini grad koji je ugostio i Ljetne i Zimske olimpijske igre

Na Olimpijskom stadionu u Pekingu, koji se popularno zove „Ptičije gnijezdo“, upaljen je olimpijski plamen, što je označilo i početak 24. zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2022. Svečana ceremonija je biti bez presedana u posljednjih 100 godina Olimpijskih igara, što je i obečao generalni direktor ceremonije otvaranja ZOI Peking 2022 Zang Jimou (Zhang Yimou).

Učestvovalo 3.000 umjetnika
Na ceremoniji otvaranja učestvovalo je ukupno 3.000 umjetnika, od čega 2.008 bubnjara, za razliku od 15.000, koliko je učestvovalo na ceremoniji otvaranja Ljetnih olimpijskih igara Peking 2008.

Na istom stadionu olimpijski plamen je 2008. upalio trostruki osvajač zlata na Olimpijadi 1984. Li Ning, koji je letio kroz zrak na trapezu i zapalio plamen na vrhu krova stadiona.

Očuvanju prirode
Današnje paljenje kotla na otvaranju svakako je bilo inovativno i drugačije, sa naglašenim baklje i kotla. Također, prilikom performansa posebna pažnja je posvećena očuvanju prirode, kao i smanjenju emisije ugljika…

Glavni grad Kine je jedini grad koji je bio domaćin i Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara,piše Avaz.

ZOI Peking 2022. u brojkama
91 nacija ostvarit će učešće u Pekingu.

2.871 takmičar nastupit će na Igrama, od čega 1.581 muškarac i 1.290 žena.

109 sportskih događaja održat će se tokom 17 dana trajanja Igara.

7 sportova u 15 disciplina.

3,9 milijardi dolara budžet je Igara, odnosno količina novca utrošena u njihovu organizaciju.

BiH ima šest predstavnika
Bosna i Hercegovina će imati šest predstavnika: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić i Esma Alić će predstavljati našu državu u alpskom skijanju, u Peking je otputovao i sankaš Mirza Nikolajev, dok će Sanja Kusmuk i Strahinja Erić nastupiti u skijaškom trčanju.

Elvedini Muzaferiji i Mirzi Nikolajevu je pripala čast da nose zastavu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh