Svijet

AUSTRIJA IMA OGROMAN PROBLEM S NEDOSTATKOM RADNE SNAGE

Austrijski poduzetnici se bore s manjkom radne snage, a 83 posto njih manjak stručne radne snage doživljava kao najveću opasnost po opstanak poduzeća, proizlazi iz studije objavljene u utorak u Beču.

Radnici - Twitter

Problem s manjkom stručne radne snage se tokom pandemije dodatno pogoršao – kaže Erich Lehner iz firme „EY Österreich“ koja je provela ispitivanje u preko 600 austrijskih preduzeća.
Studija dolazi do zaključka kako su sve austrijske savezne pokrajine pogođene manjkom radne snage.

Manjak radne snage koči oporavak nakon privrednog pada tokom pandemije – stoji u studiji.
Poduzetnici koji su ispitani za studiju žale se na poteškoće kada je u pitanju pronalazak stručnih radnika. Samo dva posto ispitanih je izjavilo kako “nema problema” u popunjavanju slobodnih radnih mjesta stručnim radnicima.

Čak 83 posto je reklo kako se suočava s “velikim poteškoćama” u potrazi za kvalificiranom radnom snagom. Najteže je do kvalificiranih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike.

Nakon što su u proteklim ispitivanjima srednje velika poduzeća najviše brinula zbog neizvjesnosti koje donosi pandemija, u posljednjem istraživanju, koje je provedeno u prosincu, manjak radne snage se navodi kao najveći problem.

S obzirom na demografska kretanja osiguranje stručne radne snage jedan je od najvećih izazova narednih desetljeća, kako za politiku tako i za privredu i nauku – rekao je Lehner. prneois “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh