Svijet

Von der Leyen: Put kojim trenutno ide RS može samo voditi u izolaciju

Emiru Ramić direktoru Instituta za istraživanje genocida Kanada, i Hamdiji Draganoviću, član Upravnog odbora organizacije Platform BiH, odgovorila je Ursula von der Leyen, predsjednica Eurpske komisije nakon što su širom svijeta organizovani protesti u znak podrške BiH.

Ursula Von Der Leyen - FENA

Naime, bh. građani su tada uputili jasne poruke svjetskim zvaničnicima, pa, između ostalih, i predsjednici Europske komisije.

Njen odgovor prenosimo u cijelosti:

“Dragi g. Ramić, dragi g. Draganović,

Hvala vam na poruci od 13. januara upućenoj predsjednici Komisije, gđi. Von der Leyen, u kojoj izražavate zabrinutost zbog sadašnje političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i za priloženi spisak potpisnika vašeg pisma. Predsjednica me je zamolila da vam odgovorim.

Dozvolite mi da vam čestitam na uspjehu inicijative koju ste organizirali 10. januara u Briselu i mnogim drugim gradovima. Upravo u tom trenutku, moje kolege su u Vijeću EU sa predstavnicima država članica EU diskutirale o situaciji u vašoj zemlji.

Bosna i Hercegovina ima budućnost u EU samo kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država. Predsjednica Von der Leyen je ovu poruku ponovila tokom svoje posjete vašoj zemlji u septembru 2021, te jasno posebno iskazala da je za zemlju od ključnog značaja da se deblokiraju državne institucije i počne raditi na toliko potrebnim reformama.

EU duboko žali zbog produžene političke krize, koja je zaustavila napredak u provođenju reformi i osuđuje blokadu državnih institucija. Put kojim trenutno ide Republika Srpska (RS) može samo voditi u izolaciju. Inicijative čiji je cilj povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i ugrožavaju pristupanje vaše zemlje EU. EU također snažno osuđuje retoriku i akcije koje su preduzeli lideri RS-a tokom neustavnih proslava 9. januara, koje su dodatno pojačale tenzije. U Evropskoj uniji nema mjesta za minimiziranje i negiranje ratnih zločina i genocida, niti za glorificaranje ratnih zločinaca.

EU od predstavnika entiteta Republika Srpska očekuje da se hitno u punom kapacitetu vrate da rade u državnim institucijama te osiguraju da one funkcioniraju na odgovarajući način; to je bitno kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti koristila programe i sredstva EU te da se podstakne socio-ekonomski oporavak od pandemije. Bez potpuno funkcionalnih državnih institucija, Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi značajna finansijska sredstva, kao što je komesar Várhelyi jasno kazao tokom svoje posjete vašoj zemlji u novembru 2021.

Zajedno sa Sjedinjenim Državama, i u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom Vijeća Evrope i OSCE-om/ODIHR-om, EU je također posvećena omogućavanju dijaloga o ustavnoj i izbornoj reformi kako bi se svim građanima Bosne i Hercegovine omogućilo da se natječu za poziciju predsjednika i za Dom naroda bez diskriminacije, što bi značilo usklađivanje sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Ove i druge reforme u područjima demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava, te reforma javne uprave su bitne kako bi Bosna i Hercegovina ispunila 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji vaše zemlje za članstvo u EU, i za njeno napredovanje na putu ka EU.

Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji. Mi od svih političkih lidera očekujemo da se posvete Evropskoj agendi, a vama i ostalima iz civilnog društva zahvaljujemo što im ukazujete na pitanja od životne važnosti za mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za svakog građanina Bosne i Hercegovine.

Još jednom vam želim zahvaliti na vašem pismu i vašoj posvećenosti perspektivi pristupanja Bosne i Hercegovine EU”, navedeno je u pismu koje potpisuje Vassilis Maragos, Šef odjela. prneosi “Radiosarajevo”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh