Svijet

SAD: Smanjen broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene

Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev za naknadu za nezaposlene smanjen je prošle sedmice na 260.000, saopćilo je Ministarstvo rada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

SAD: Smanjen broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene - Tayfun Coşkun /AA

Iz Ministarstva rada naveli su da je broj osoba koje su prvi put podnijele zahtjev za naknadu za nezaposlene manji za 30.000 u odnosu na prethodnu sedmicu.

Broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene smanjen je nakon trosedmičnog porasta broja zahtjeva, izazvanih povećanim brojem slučajeva zaraženih omikron varijantom koronavirusa.

Prije izbijanja pandemije koronavirusa u SAD-u u martu prošle godine, prosječan sedmični broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene kretao se oko 200.000.

Nakon što se u 2020. godini smanjila zbog pandemije koronavirusa, američka ekonomija je u prošloj godini zabilježila rast od 5,7 posto, što je najsnažniji rast te zemlje od 1984. godine.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) za period oktobar-decembar 2021., a rezultati su pokazali rast od 6,9 posto u posljednjem kvartalu prošle godine.

Američka ekonomija porasla je za 5,7 posto u 2021., nakon što je smanjena za 3,4 posto u 2020. pod utjecajem epidemije COVID-19. Ekonomija zemlje prošle godine zabilježila je najsnažniji rast zabilježen od 1984. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh