Svijet

SAD uvode obaveznu vakcinaciju ili sedmično testiranje za velike kompanije

Američki predsjednik Joe Biden uvodi obavezu da se radnici u kompanijama s najmanje 100 zaposlenih vakcinišu protiv koronavirusa ili testiraju jednom sedmično počevši od 4. januara, rekli su američki dužnosnici u četvrtak.

Joe Biden - AFP

Bidenov zahtjev za vakcinacijom za privatne kompanije odgođen je mjesec dana do 4. januara, dodali su dužnosnici, dok milioni radnika u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima koji učestvuju u državnim zdravstvenim programima Medicare i Medicaid moraju dobiti vakcinu do istog datuma.

Obaveza za vakcinacijom u privatnom sektoru poduzeta je u okviru američke Uprave za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA) kako bi pružili zaštitu na radu, rekli su dužnosnici. Mandat se odnosi na 84,2 miliona radnika kod 1,9 miliona poslodavaca u privatnom sektoru. Još 18,5 miliona radnika za te poslodavce je izuzeto jer rade na daljinu ili na terenu, saopćeno je iz Uprave.

“Iako bih više volio da zahtjevi ne postanu neophodni, previše ljudi ostaje nevakcinisano da bismo se zauvijek izvukli iz ove pandemije. Stoga sam postavio zahtjeve – i oni imaju efekta”, rekao je Biden u saopćenju, prenosi Associated Press.

OSHA procjenjuje da je 31,7 miliona obuhvaćenih radnika nevakcinisano i da će 60 posto poslodavaca zahtijevati vakcinaciju, u odnosu na 25 posto danas, što će rezultirati vakcinisanjem još 22,7 miliona zaposlenika.

Različita pravila administracije o vakcinama pokrivaju 100 miliona zaposlenika, oko dvije trećine američke radne snage, saopćila je Bijela kuća. OSHA će tokom 30-dnevnog javnog dijaloga o pravilu obavezne vakcinacije u privatnom sektoru razmotriti proširenje mandata na kompanije s manje od 100 radnika, rekli su dužnosnici, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh