Svijet

Moskva ulazi u desetodnevni ‘lockdown’ zbog naglog širenja korona virusa

Glavni grad Rusije uvodi desetodnevni ‘lockdown’ od naredne sedmice kako bi spriječila dalje širenje korona virusa u najtežem periodu od početka pandemije, najavio je gradonačelnik Moskve.

Moskva - Blic.rs

“U narednim danima ćemo dostići historijski vrhunac novih slučajeva,” kazao je Sergey Sobyanin u blogu u kojem je najavio restriktivne mjere u periodu od 28. oktobra do 7. novembra, prenosi CNN.

Tokom ovog perioda, naglasio je Sobyanin, trebao bi se obustaviti rad svih kompanija i organizacija na području grada Moskve.

Ranije ove sedmice grad je naredio svim stanovnicima preko 60 godina starosti, kao i onima koji su vakcinisani ali pate od hroničnih bolesti, da ostanu u svojim domovima naredna četiri mjeseca, tačnije do kraja februara 2022.

Kriza izazvana pandemijom u Rusiji se produbljuje, a zvaničnici otvoreno priznaju kako je pred ovom zemljom teška zima.

Tokom proteklih dana zdravstvene institucije su nekoliko puta objavile najviši broj novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva, a rekordnih 1.028 smrti uzrokovanih korona virusom je potvrđeno u srijedu. prneosi “N1“.

Premijer Mihail Mishustin rekao je u utorak na sastanku radne grupe za COVID-19 da opterećenje zdravstvenih ustanova ozbiljno raste, dok je guverner regije Oryol Andrey Klychkov nedavno otkrio da regija više nemaslobodnih mjesta za hospitalizaciju novih bolesnika.

“Najstrašniji podatak je da smo imali 1854 pripremljenih kreveta, a danas više nemamo slobodnih kreveta,” rekao je Klychkov tijekom izravnog prijenosa na Instagramu.

Stručnjaci za ovakav razlog krive sporu imunizaciju, preopterećeni zdravstveni sistem i rasprostranjeno nepovjerenje prema vlastima.

Napori Rusije da smanji prijenos virusa je ozbiljno otežan slabim programom vakcinacije. Samo oko 30 posto stanovništva je do sada vakcinisano u ovoj zemlji gdje su dostupna cjepiva od četiri proizvođača.

Iz Kremljina su priznali djelomičnu odgovornost za nisku stopu vakcinisane populacije, ali su pozvali stanovnike da pokažu odgovornost i vakcinišu se.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh