Svijet

Grupa od 117 Avganistanaca premještena s Kosova u Veliku Britaniju

Ambasada Velike Britanije u Prišitini saopštila je da ima oko 2.000 Avganistanaca koji su bili saradnici NATO-a i koji su evakuisani iz Avganistana te da je njih više od 800 smešteno u privremene stanove koje je obezbedila Vlada Kosova

Nakon nekoliko nedelja boravka na Kosovu, 117 državljana Avganistana je premešteno u Veliku Britaniju preko prištinskog međunarodnog aerodroma “Adem Jashari”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasada Velike Britanije na Kosovu saopštila je da je ovo prva grupa koja je sa Kosovo krenula u njihovu zemlju.

“Britanske snage koje su pod komandom NATO-a stigle su na Kosovo i zadužene su za operaciju podrške njihovom smeštaju i preseljenju”, navodi se u pisanom saopštenju.

Ambasada je izjavila da je ponosna što igra ulogu u evakuaciji avganistanskih državljana i prva je članica NATO-a koja je pružila brzo rešenje za to pitanje.

“Izuzetno smo zahvalni na velikodušnosti Kosova na prijemu ovih zlostavljanih ljudi i na napretku da podrži potrebe NATO-a kada je to potrebno”, navodi se.

Istaknuto je da ima oko 2.000 Avganistanaca koji su bili saradnici NATO-a i koji su evakuisani iz Avganistana te da ne njih više od 800 smešteno u privremene stanove koje je obezbedila Vlada Kosova.

Do početka ove nedelje 971 avganistanski izbeglica stigao je na Kosovo, od kojih je oko 810 smešteno u kamp kompanije Bechtel-Enka, dok je 161 u američkom vojnom kampu Bondsteel. Obe lokacije su pored Uroševca.

Kosovske vlasti prihvatile su 15. avgusta zahtev SAD da obezbede privremeno utočište za oko 2.000 državljana Avganistana koji su radili sa američkim snagama i državama članicama NATO-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh