Svijet

SAD: Protest u New Yorku protiv obavezne vakcinacije

Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog pisalo, “Sloboda izbora”, “Medicinska sloboda je ljudsko pravo”, “Vratite nam slobodu”

Stotine stanovnika New Yorka okupilo se ispred Madison Parka kako bi protestovali protiv obavezne vakcinacije protiv koronavirusa koja bi im omogućila učešće u mnogim aktivnostima, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog pisalo, “Sloboda izbora”, “Medicinska sloboda je ljudsko pravo”, “Vratite nam slobodu”.

Protest u New Yorku je organizovan u vrijeme dok grad nastoji vakcinisati što više stanovnika kako bi usporio širenje vrlo zarazne delta varijante virusa.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio izjavio je 3. augusta da bez potvrde o vakcinisanju u tom gradu se neće moći ući u restoran, u sportsku dvoranu i na zabavne događaje. Time je grad New York postao prvi u Sjedinjenim Državama koji uvodi takozvane COVID pasoše.

Tom mjerom, kako je kazao, zahtijevaće se vakcinacija zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika sportskih dvorana i posjetitelja zabavnih događaja u zatvorenom, a tražiće se barem jedna doza vakcine.

Njegov plan je stupio na snagu 16. augusta, dok će provedba početi 13. septembra.

Gradonačelnik New Yorka je 23. augusta najavio i da će se učitelji i ostali zaposlenici u javnim školama u tom gradu morati vakcinisati protiv koronavirusa, kako bi se usporilo širenje koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh