Svijet

CNN: Talibani pratili Amerikance do aerodroma u Kabulu u tajnom dogovoru sa SAD

“Američka vojska je imala tajni aranžman sa talibanima da isprate amerikance koji žele napustiti zemlju do aerodroma u Kabulu”, izjavila su dva neimenovana zvaničnika iz sektora odbrane za CNN.

aerodrom Kabul - Twitter

Jedan od zvaničnika otkrio je i da su američke snage za specijalne operacije postavile “tajnu kapiju” na aerodromu i uspostavile “pozivne centre” za pomoć Amerikancima u procesu evakuacije.

Dok je jedan dužnosnik rekao da je aranžman s talibanima “odlično funkcionirao”, Amerikanci uključeni u nezvaničnu mrežu posvećenu pomoći Amerikancima i ugroženim Afganistancima su za CNN izjavili da su postojali problemi, posebno u početku, jer su talibani vraćali neke ljude kojima je trebalo biti dozvoljeno da prođu do aerodroma. prneosi “N1“.

Dvojica američkih zvaničnika rekli su da su Amerikanci obaviješteni da se okupe na određenim mjestima u blizini aerodroma gdje će talibani provjeriti njihove dokumente i odvesti ih do kapije gdje su ih čekali američki vojnici.

CNN navodi da su mnogi amerikanci u Kabulu bili zapanjeni instrukcijama u kojima im je rečeno da će im talibani osigurati siguran prolaz, te su mislili da su pogrešno razumjeli upute i tražili pojašnjenje.

Također navodi da su SAD godinama održavale vojne i diplomatske kontakte s talibanima kroz političke razgovore, ali da ovaj tajni dogovor o evakuaciji “odražava dosad neviđen nivo taktičke koordinacije.”

“Iako nije poznato postoji li ikakva veza, direktor CIA -e William Burns je prošle sedmice obavio vrlo neobičnu posjetu Kabulu, gdje se susreo s liderom talibana Abdul Ghanijem Baradarom dok se Bidenova administracija trudila da operacije zračnog prijevoza prođu neometano,” navodi CNN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh