Svijet

Registrovan prvi veći klaster koronavirusa na Olimpijadi

Olimpijske igre još nisu ni počele, a već je mnogo problema koji su vezani za pandemiju koronavirusa i koji prijete da brojnim sportašima, osim dravlja, ugroze nastup na Olimpijadi. Hotel Hamanako u Tokiju prvi je klaster COVID-a 19, a u tom istom hotelu smješten je Brazilski Olimpijski tim.

Tokyo - AFP

Sedmero uposlenika hotela pozitivno je na koronavirus, a brazilski sportaši sada su u potpunoj izolaciji, iako od njih niko nije pozitivan na koronavirus. Brazilcima nije dozvoljeno ni da izlaze iz vlastitih soba zbog bojazni da situacija ne izmakne van kontrole.prenosi “N1”

Jedan član ruske olimpijske delegacije također je pozitivan na koronavirus, ali se ne radi o sportašu, već o maseru, koji je svakodnevno imao kontakte sa brojnim ruskim sportistima. Svi koji su došli u kontakt sa pozitivnom osobom morali su ući u samoizolaciju i čekaju da prođe vremenski period kako bi se uvjerili da nisu zaraženi, a bit će također svakodnevno testirani.

Bez obzira što je Tokio sa okolnim prefekturama u potpunom lockdownu, japanske vlasti i organizatori za sada ne uspijevaju zaustaviti širenje koronavirusa. Uprkos tome, predsjednik MOK-a Thomas Bach pohvalio je japanski olimpijski komitet I japanske vlasti na svemu što rade kako bi se zaštitili ljudski životi. prenosi 2N1

Od početka pandemije Japan je zabilježio gotovo 825 hiljada slučajeva zaraze, a preminulo je nešto manje od 15 hiljada ljudi. U posljednja 24 sata evidentirano je 2387 novozaraženih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh