Svijet

U Kini 44 posto stanovništva potpuno vakcinisano

Kina je do sada dala 1,24 milijarde doza vakcina, prema najnovijim vladinim podacima.

Vakcina - Ilustracija

Kako zemlja ima 1,4 milijarde ljudi, to predstavlja 88 posto stanovništva koje je primilo jednu dozu, odnosno 44 posto stanovnika je potpuno vakcinisano.

To znači da je Kina uspješno ispunila svoj cilj vakcinacije 40 posto stanovništva do kraja juna, javlja BBC.

Nacionalne novine Global Times navode da je “nekoliko pokrajina saopćilo da su cilj postigle ranije nego što su planirali”.

Za ovakav uspjeh zaslužna činjenica da je ova zemlja glavni proizvođač vakcina. Nacionalna zdravstvena komisija saopćila je da Kina ima kapacitet da proizvede “blizu pet milijardi doza vakcina” godišnje.

Zemlja će sada težiti da osigura da se 70 posto stanovništva vakciniše do kraja godine.

Zvaničnici su saopćili da će prag za “imunitet stada” u Kini biti kad je najmanje 80 posto stanovništva vakcinisano. Cilj je to ispuniti do početka 2022, ali neki gradovi, uključujući glavni grad Peking, kažu da su već dostigli taj cilj.

U međuvremenu, Tajvan je vakcinisao o sedam posto od 23,5 miliona stanovnika. Ovdje vakcinacija protiče sporije zbog nedostatka vakcina. Prvobitno je Tajvan imao samo nekoliko stotina hiljada doza AstraZenece.

Međutim, otkako je u maju došlo do naglog skoka broja zaraženih, ova zemlja je dobila milione doza i AstraZenece i Moderne iz Japana i SAD-a.

Još jedna serija doza upravo je stigla na Tajvan u posljednja 24 sata, ovaj put iz Holandije, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh